Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyedül vagyunk?

 

Az emberiség egyik legangyobb kérdése: egyedül vagyunk az Univerzumban?

A válasz nagy valőszínűséggel: nem. Hogy miért? Az Univerzum egy végeláthatatlan tér. Itt akkora távolségokról beszélünk, ammekkorát egy ember egyszerűen képtelen elképzelni. Vegyük csak a galaxisunkat, a Tejútrendszert. Átmérője kb 100 000 fényév (vagyis ha fénysebességgel utaznánk, 100 000 évbe tellene, mire eljutnánk a galaxis egyik végéből a másikba). Ha 1 galaxis ilyen óriási, mekkora lehet az egyész Űr, amiben több milliárd ekkora, és ennél nagyobb gelaxis van? És abban a több milliárd galaxisban rengeteg csillagrendszer van, rengeteg bolygóval. Ezekután nem nehéz elhinni, hogy léteznek más fejlett civilizációk is rajtunk kívül. 

Frank Drake csillagász 1960-ban kidolgozott egy formulárt, amellyel kiszámíthatjuk az esetleges földön kívüli civilizációk számát a Tejúton, illetve annak esélyét, hogy rádiójeleket kaphassunk Tőlük. Íme a formula:

N = R* x fs x fp x ne x fl x fi x fc x L

Az N-t úgy kapjuk meg, hogy összeszorozzuk az alábbi tényezőket:

R* - a Tejútrendszerben található egymással kommunikálló civilizációk száma

fs, fp - azon csillagok százalékban kifelyezett száma, amelyeknek van bolygólya

ne - annak a száma, hogy egy bolygórendszerrel rendelkező csillag körül átlagosan hány életre alkalmas bolygó kering

fl - azon bolygók százaléka, amelyeken megjelenik az élet

fi - azon élethordozó bolygók száma, melyen megjelenik az inteligens élet

fc - azon civilizációk százaléka, amelyek kommunikállnak

L - a bolygó élettartamának azon része, amely alatt a kommunikációt folytató civilizáció létezik

Az így kapott eredmény 10 és 10 000 között ingadozik. Mindez ráadásul azzal a kitétellel, hogy a különböző életformák kialakulása és fejlődése egy időben zajlik.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nezdeicsaba@t-online.hu

(Nezdei Csaba független bisztónsági és gaszdasági szakértő., 2013.08.19 07:55)

Tisztelt olvaso nem vagyúk egyedül a főld egyes fenem tárt száraz és tegeri világa nagyon sok ki hivásnak vagyuk nézűk elébe,
a világ ür vételen és sötét ( meg jezem a eber nem alkalmas a világ ürben hoszzab idejig leni mert a sujtalanság és világ ürben el tőltöt idö a eber izmai ösze huzodik és el veszeiti a két lábin nem fog járni,azért aki egyévig van a világ ürbe amikor viszza tér a főldre nem tud járni ,
nagyon sok honapig tart a visza álás a földi élet minden napi élet hez.
Hijába van a világ ürbe kerigő űr álomásón egyéb kondi gépek az nem ojan mid ha a földi élet . hogy a világ ürben a sujtalanságot meg szüntesük speciális áland kör forgásban lévő heger szerü űr oblyetumót kel létre hozni , mert a föld is mágneses tér veszi és a tágyak ezért ,nem szálnak el a közvetlen a főld közeléböl. Kedves olvasó enit most . Csaba.